- Бяхте ли на среща с г-н Борисов? - Още не.

...
- Бяхте ли на среща с г-н Борисов? - Още не.
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: В играта на измама няма да участваме

- Бяхте ли на среща с господин Борисов? 
- Още не. Обади ми се сутринта и ни предложения на среща. Вероятно ще имаме такава в понеделник.  
- Уточнихте ли параметрите на диалога, какво ще си кажете? 
- Не. Очаквам на следващия ден той да каже каква му е концепцията за сформиране на държавно управление. 
- В какъв формат ще е срещата? Вие и той? 
- Не - с екипи.  
- Къде ще е срещата? Публична ли ще е или при закрити врата? 
- Не сме прецизирали часът и мястото. Не сме уточнявали дали ще е обществена или не, само че самият факт, че я разгласявам, това значи, че към този момент е обществена и ще ни намерите. А и няма какво да крием. 
 - Оказахте се права май. В най-сложния миг мъжете изчезнаха и на напред във времето излязохте Вие, госпожа Габриел. Питаме къде отидоха всички и какво ще излезе от тази обстановка? 
 - Да, беше доста странна и забавна обстановка. След опита за атентат на господин Гешев, той изчезна. Президентът в най-ключовия миг отиде в Южна Африка да открива черква. Кирил и Асен пък отидоха в Прага на семинар. Странно държание на сякаш държавни мъже.Месец и половина продължава реплика на договаряния. Това е загуба на време.
Има една игра, която е тръгнала от Древна Гърция, през Средновековието е претърпяла взрив и се появява също по нашите ширини: " тука има - тука няма ". Слагаш едно камъче под една чаша с няколко други и един магьосник ги размества бързо, а ти залагаш пари под коя чаша е топчето. Това прави сега Борисов. Вдигаш едната чаша - излиза Мария Габриел. Вдигаш другата - Денков. Вдигаш третата - управническа стратегия на ГЕРБ. Четвъртата - екселска таблица на Политическа партия. Под петата пък са персоналните 10 целта на Габриел. И след една минута всичко това отново се размества бързо и публиката остава с чувството за някаква машинация. Между другото тази игра в древността се е казвала " игра на машинация ".  
Отговорността за всичко това е на ГЕРБ. Борисов си играе с страната, играе си с сложната обстановка. Не виждам обаче това да докара до действителен резултат.  
- Как се включва Българска социалистическа партия в играта на машинация? 
- А, не. Ние не залагаме в тази игра. Според нас имаше две концепции за държавно управление - една вярна и една неверна. Борисов избра неверната. Грешната е тази, в която партията победител излъчва цели, излъчва министър председател, поставя ги на масата и споделя: " Натискайте копчетата ". Политическа партия постъпиха по същия метод - отново неверно. Това в предишното го играхме. За страдание, сътрудниците не са си взели поука от тези неточности. Помните ли, че Има Такъв Народ постъпиха по същия метод, когато бяха първенци? Видяхме до каква степен докара тази игра. Това не работи. Ние в такава игра на машинация няма да участваме. 
За нас вярно ще бъде да се постъпи по този начин: събираме се всички, изваждаме 5 неща, които са за България и се разбираме. А не всеки да си вади партийната стратегия и да желае другите да я поддържат. Определяме рационални периоди за тези неща и тогава търсим хората, които да изпълнят тези задания. Според мен не би трябвало да са ярки политически персони. Първата и втората мощ имат още време да се поправят. 
Борисов опрости до такава степен нещата - в неговия си жанр, че споделя: " Ето ви министър председател, ето ви цели, в този момент попълвайте квадратчетата ". Не се прави по този начин политика и не се ръководи по този начин страна, изключително в подобен комплициран миг.  
За нас вторият метод беше верен, само че не го избраха. Имат още време да го изберат. Ние ще се явим на тези диалози, на които ни канят, ще ги чуем дали имат някакво желание за промяна и ще решим на вътрешнопартийно допитване, както съм казвала доста пъти. Много хора се съмняват, считат, че това е проформа. Не се съмнявайте! При нас членовете на партията ще решат. 
- Бойко Борисов в петък сподели, че стартира срещи с останалите партии. Амбициите са, в случай че се договорим с тях, споделя той, за споделена отговорност, за взаимно ръководство с поддръжката, която декларира втората по величина партия, аз мисля, че доста бързо можем да наваксаме изоставането. Как Ви звучи тази формула за кабинет? 
 - Вие виждате ли в това комплицирано изречение формула? Това не е формула.  
 - Тези неща, които в този момент казвате, по телефона казахте ли му ги на господин Борисов? 
 - И на първата среща му ги споделих. Аз нямам никакви проблеми да приказвам с него безусловно непосредствено и сериозно. Имам възприятието, че никой различен не си разрешава да споделя на глас какво мисли за него и за метода му. И в този момент да ме чуе също - това е сгрешен метод и безпорядък.  
Хайде, да забележим какъв е резултатът от тези занимания. Първи резултат, който гонеха, е законодателната стратегия на Народното събрание. Къде е тя? Няма закони. Комисиите не работят и един закон не е признат. Втори резултат, който гонеха - управническа стратегия на някакво болшинство или малцинство. Къде е тя - няма я. Едното е на ГЕРБ, едното - на Габриел, едното - на Политическа партия таблицата.  
Най-много ме безпокои фактът, че основният за момента въпрос за всеки българин, от бебето до възрастния, никой не го загатва. Този основен въпрос е бюджетът. От 15 юни оставаме с нулево салдо.  
- Ето тук е записано - стабилизиране на обществените финанси и приемане на бюджет - вторият приоритет на госпожа Габриел. 
- Браво! Точно на него щях да се спра. Какво значи това? Означава ли под 3% недостиг - т.е. рязане на обществени разноски. Означава ли 7% недостиг на Радев - т.е. дълг след дълг и обири след обири. 
- Ето ги 10-те целта на Мария Габриел. Кой от тях не споделяте или в какво Вашите са по-различни? 
- Това не са цели, а положителни пожелания. Тук няма нищо съответно. Няма нито дума за беднотия, за неравенства, за увеличение на приходите.  
- Е, това минава през стабилизиране на обществените финанси и приемане на бюджета. 
- Аз не съм съгласна с Вас. Ако бюджетът им е под 3% недостиг, с цел да влезем в Еврозоната в този момент и незабавно, това значи рязане на приходи. Така, както е написано, не излиза наяве. Ами, от 1 юни топлофикациите подвигат парното и топлата вода с 200%. Какво вършим с хората? Сега няма да го усетят, само че наесен? Нито дума за нарастване на минимална заплата, майчинство, детските. Това е едно от огромните ни разлики с ГЕРБ - какъв ще бъде бюджета и  по какъв начин ще се погрижим за хората в тази инфлация. Няма да ги оставим като гаврошовци да гледат пред витрините и да плачат. Над милион и половина българи са под прага на беднотия - и нито дума. Но другояче - давайте да влизаме в Еврозона в този момент и незабавно. 
- Знаем Вашите оферти и упования за растеж на минималната работна заплата, и изобщо обществения пакет на Българска социалистическа партия. 
- Дефицит от 4,5% и нищо друго. Под 3% значи увеличение на неравенствата и беднотия. Над 4,5%, както предлага служебният кабинет, значи от тези 10 милиарда финансови разноски, най-малко 5 да откраднат. Така че би трябвало да намерим решение за оня бюджет, който рационално да помогне на хората и стопанската система. 
- И в случай че се разберете за този бюджет и другите цели, по какъв начин е подготвена Българска социалистическа партия да взе участие в тази споделена отговорност - думите, които употребява Борисов?
- Към този миг по никакъв начин. Не можем да залагаме празен чек на общи думи. Да ги чуем на следващия ден съответно. 
- Какво очаквате - по всяка от точките какъв проект имат? 
- Не. Не чакаме техния проект и стратегия, а народен проект и стратегия, който сплотява всички партии в Народното събрание и зад който заставаме. Ако всеки си изкара програмата и почнем да спорим точка по точка, нищо няма да излезе.   
Хайде, аз ще се опитам да ги дефинирам, което бих предложила на следващия ден на срещата. Първо, бюджет, само че този, който ние предлагаме - с  рационален недостиг, без да провокираме финансова рецесия. Второ, законите по Плана за възобновяване и резистентност, които са сред 10 и 12 са. Но Вие знаете ли, че няколко от тях още не са написани? 
- Как си представяте присъединяване на всички парламентарни партии в това вероятно държавно управление? 
- Ако се съгласят за тези 5 неща, за период и за експертен народен кабинет, ще го подкрепим.  
Във вътрешнопартийното допитване ще гласоподавам с скрито гласоподаване, както всеки член на партията. Напоследък всеки излиза в медиите, дава ум и приказва от името на Българска социалистическа партия. От името на Българска социалистическа партия могат да приказват единствено нейните членове. Каквото те кажат, това ще се случи.
- Готова ли сте да се продадете за 2-3 министерства, пита евродепутатът Петър Витанов. 
- Знаете ли, преди всевъзможни избори и преди сформиране на кабинети, излизат ей такива като него и афишират: " Нинова и Борисов са се разбрали, не трябва Българска социалистическа партия да влиза в коалиция ". Кога тези предсказания се сбъднаха? Никога. 
- Но това са Ваши някогашни и сегашни приятели... 
- Този е някогашен. Същият този Петър Витанов сподели, че Мария Габриел е най-великият министър председател на света, че е прелестна, че доста става за министър председател. Обаче " не я подкрепяйте от Българска социалистическа партия, не влизайте в държавно управление ". Да си обясни той за себе си какво желае.  
- " Цялата еднаквост на Българска социалистическа партия последните 12-15 години е като опълчване на модела на ГЕРБ. Как да го прегърнеш тогава? С какви очи ще се явим пред гласоподавателите на локалните избори? ", пита Сергей Станишев. 
- Точно Сергей?! Недейте. Помните ли взаимните хвалби сред Сергей и Борисов преди 7-8 години. Помните ли през 2016 година, когато станах ръководител, по какъв начин ЕНП и ПЕС упражниха целия напън на света да създадем огромна коалиция Българска социалистическа партия и ГЕРБ. Сергей беше част от този напън тогава. Аз удържах и не го направих. А когато той се прегръщаше с Лютви Местан, когато вкара плоския налог, пита ли той партията? Сега, като гласоподава Истанбулската спогодба, пита ли дали българската конституция дали го разрешава? Така че, в случай че може този човек да си седи в Европейския парламент, да си следва линията, която е поел и да не се бърка в работата на Българска социалистическа партия. Да пристигна като член и да гласоподава на вътрешнопартийното допитване дали да вършим нещо с ГЕРБ или не. > С огромни съкращения
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР